Blog

Czym jest sushi?

Niezależnie od rodzaju, tradycyjnie sushi powinno składać się z ryżu, ryby lub owoców morza oraz dodatków w postaci najczęściej surowych warzyw. Sushi je się na zimno a do ich spożycia używa się - zgodnie z japońską tradycją - pałeczek. Od rodzaju sushi będzie natomiast zależało, jakich składników się użyje oraz w jaki sposób zostaną one zawinięte.

Smaczne, lekkie, pożywne, a na dodatek egzotyczne. Choć składa się z kilku prostych składników, sushi uważane jest za wytworną potrawę. Jeszcze kilkanaście lat temu mało znane w Polsce, dziś niezwykle popularne i dostępne w dobrych restauracjach, supermarketach, w dostawie, a nawet w formie cateringu na imprezach okolicznościowych. Sushi spożywamy nawet w domu, przyrządzając je według powszechnie dostępnych przepisów. Czy mamy świadomość, jaka historia i tradycja wiąże się z tym daniem?

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.