Blog
Ryż do sushi. Czym powinien się cechować?
Sushi w ekspresowym tempie podbiło świat, stając się ulubioną potrawą kuchni japońskiej. Swoją popularność zawdzięcza doskonałej pod każdym względem kompozycji smaków oraz świeżych składników. Do sushi nie stosuje się białego ryżu, który najczęściej gości w kuchni europejskiej. Wyjaśniamy, czym powinien cechować się ryż do sushi.
Sztuka jedzenia sushi. Zasady savoir-vivre'u
Jedzenie sushi nie jest jedynie wyjątkowym doznaniem kulinarnym. To także rytuał z wielowiekową historią, który warto lepiej poznać. Jedząc sushi w domu, możemy pozwolić sobie na pewne ustępstwa od przyjętej etykiety kulinarnej. W towarzystwie lepiej unikać potknięć, bo mogą nas one zniechęcić do smaku tej wyjątkowej potrawy. Wyjaśniamy, jakie zasady savoir-vivre'u powinien znać każdy wielbiciel sushi.
Podstawowe składniki i dodatki do sushi
Sushi to tradycyjne japońskie danie, które ma bardzo długą historię. Jego początki sięgają 718 roku, kiedy to pojawiła się pierwsza pisemna wzmianka dotycząca tej potrawy. Ze względu na charakterystyczne położenie swojego kraju oraz ukształtowanie jego terenu (dominują tam góry) Japończycy żywią się głównie rybami i owocami morza, w które bogate są przybrzeżne ciepłe wody morskie.
Restauracja sushi. Propozycja gastronomiczna na weekend i nie tylko
Szukasz ciekawego lokalu gastronomicznego, w którym miło spędzisz czas i poznasz smak orientu? Odwiedź restaurację Osaka Sushi w Gdańsku. Smaczne sushi przyrządzane według tradycyjnych receptur oraz wyjątkowa atmosfera panująca wewnątrz lokalu sprawiają, że Osaka Sushi jest doskonałym miejscem na weekendowe wyjście. Poznaj bliżej naszą restaurację.
Sushi w domu? Z dostawą to możliwe!
Sushi to tradycyjna potrawa japońska, która składa się z gotowanego ryżu przyprawionego octem ryżowym i różnorodnych dodatków. Najczęściej są to kawałki surowych ryb, owoce morza, warzywa i grzyby. Nieodłącznym elementem sushi są również jadalne wodorosty nori znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dzięki nim z organizmu usuwane są toksyczne substancje oraz nadmiar flegmy, niebezpieczne tłuszcze są rozpuszczane, obniża się również stężenie cholesterolu we krwi. Jedzenie sushi w Polsce jeszcze kilka lat temu nie było tak popularne, gdyż ceny zestawów były dość wysokie. Dzisiaj sytuacja wygląda już zupełnie inaczej, sushi podbiło serca Polaków, jego ceny spadły, a nawet pojawiła się możliwość zamawiania tego egzotycznego dania do domu!
Najpopularniejsze odmiany sushi i ich nazwy
Niezależnie od rodzaju, tradycyjnie sushi powinno składać się z ryżu, ryby lub owoców morza oraz dodatków w postaci najczęściej surowych warzyw. Sushi je się na zimno a do ich spożycia używa się - zgodnie z japońską tradycją - pałeczek. Od rodzaju sushi będzie natomiast zależało, jakich składników się użyje oraz w jaki sposób zostaną one zawinięte.
Sushi na kartach historii. Dzieje i tradycja
Smaczne, lekkie, pożywne, a na dodatek egzotyczne. Choć składa się z kilku prostych składników, sushi uważane jest za wytworną potrawę. Jeszcze kilkanaście lat temu mało znane w Polsce, dziś niezwykle popularne i dostępne w dobrych restauracjach, supermarketach, w dostawie, a nawet w formie cateringu na imprezach okolicznościowych. Sushi spożywamy nawet w domu, przyrządzając je według powszechnie dostępnych przepisów. Czy mamy świadomość, jaka historia i tradycja wiąże się z tym daniem?