Blog

Sushi to tradycyjne japońskie danie, które ma bardzo długą historię. Jego początki sięgają 718 roku, kiedy to pojawiła się pierwsza pisemna wzmianka dotycząca tej potrawy. Ze względu na charakterystyczne położenie swojego kraju oraz ukształtowanie jego terenu (dominują tam góry) Japończycy żywią się głównie rybami i owocami morza, w które bogate są przybrzeżne ciepłe wody morskie.

Szukasz ciekawego lokalu gastronomicznego, w którym miło spędzisz czas i poznasz smak orientu? Odwiedź restaurację Osaka Sushi w Gdańsku. Smaczne sushi przyrządzane według tradycyjnych receptur oraz wyjątkowa atmosfera panująca wewnątrz lokalu sprawiają, że Osaka Sushi jest doskonałym miejscem na weekendowe wyjście. Poznaj bliżej naszą restaurację.

Sushi to tradycyjna potrawa japońska, która składa się z gotowanego ryżu przyprawionego octem ryżowym i różnorodnych dodatków. Najczęściej są to kawałki surowych ryb, owoce morza, warzywa i grzyby. Nieodłącznym elementem sushi są również jadalne wodorosty nori znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dzięki nim z organizmu usuwane są toksyczne substancje oraz nadmiar flegmy, niebezpieczne tłuszcze są rozpuszczane, obniża się również stężenie cholesterolu we krwi. Jedzenie sushi w Polsce jeszcze kilka lat temu nie było tak popularne, gdyż ceny zestawów były dość wysokie. Dzisiaj sytuacja wygląda już zupełnie inaczej, sushi podbiło serca Polaków, jego ceny spadły, a nawet pojawiła się możliwość zamawiania tego egzotycznego dania do domu!

Niezależnie od rodzaju, tradycyjnie sushi powinno składać się z ryżu, ryby lub owoców morza oraz dodatków w postaci najczęściej surowych warzyw. Sushi je się na zimno a do ich spożycia używa się - zgodnie z japońską tradycją - pałeczek. Od rodzaju sushi będzie natomiast zależało, jakich składników się użyje oraz w jaki sposób zostaną one zawinięte.

Smaczne, lekkie, pożywne, a na dodatek egzotyczne. Choć składa się z kilku prostych składników, sushi uważane jest za wytworną potrawę. Jeszcze kilkanaście lat temu mało znane w Polsce, dziś niezwykle popularne i dostępne w dobrych restauracjach, supermarketach, w dostawie, a nawet w formie cateringu na imprezach okolicznościowych. Sushi spożywamy nawet w domu, przyrządzając je według powszechnie dostępnych przepisów. Czy mamy świadomość, jaka historia i tradycja wiąże się z tym daniem?

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.