Najpopularniejsze odmiany sushi i ich nazwy

Czym jest sushi?

Niezależnie od rodzaju, tradycyjnie sushi powinno składać się z ryżu, ryby lub owoców morza oraz dodatków w postaci najczęściej surowych warzyw. Sushi je się na zimno a do ich spożycia używa się - zgodnie z japońską tradycją - pałeczek. Od rodzaju sushi będzie natomiast zależało, jakich składników się użyje oraz w jaki sposób zostaną one zawinięte.

Najczęściej spotykane dodatki do sushi to sos sojowy, marynowany imbir czy ostre zielone wasabi. Ostre dodatki mają za zadanie przeczyścić nasze kubki smakowe, tak aby móc doskonale rozkoszować się smakiem. Wybierane jako przekąska, lunch, a także kolacja.

Nazwy sushi

Znajomość rodzajów sushi może być dużą pomocą przy wybieraniu zestawów z menu. Najpopularniejszą odmianą sushi jest tzw. sushi maki. Jest ono zawinięte w algi morskie i podawane w formie pokrojonego na plastry wałka z rybą, ryżem i warzywami. Wariacją na temat maki jest ura-maki, w której zostają odwrócone warstwy – ryż znajduje się na zewnątrz. Nigiri sushi formowane jest w dłoni, a ryba położona zostaje na warstwie ryżu. Kolejnym popularnym rodzajem jest sashimi sushi – jego cechą charakterystyczną jest występowanie surowej ryby.

 

 

 

 

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.