Ryż do sushi. Czym powinien się cechować?

Sushi w ekspresowym tempie podbiło świat, stając się ulubioną potrawą kuchni japońskiej. Swoją popularność zawdzięcza doskonałej pod każdym względem kompozycji smaków oraz świeżych składników. Do sushi nie stosuje się białego ryżu, który najczęściej gości w kuchni europejskiej. Wyjaśniamy, czym powinien cechować się ryż do sushi.

Ryż – zboże występujące w wielu odmianach

Pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej ryż to jedna z najstarszych i najpopularniejszych roślin zbożowych, która występuje w wielu odmianach. Każda z nich cechuje się nieco innym smakiem, wielkością i kształtem ziaren, zawartością skrobi oraz zastosowaniem. Od wieków ryż jest podstawą kuchni azjatyckiej. Stanowi niezwykle ważny składnik potraw kuchni chińskiej, japońskiej oraz tajskiej. Jego właściwy wybór ma wpływ nie tylko na smak potrawy, ale także pozwala cieszyć się komfortem podczas jej spożywania. Z tego względu ryż do sushi musi cechować się m.in. odpowiednią zawartością skrobi, co pozwala na łatwe przygotowanie potrawy.

5 ważnych cech ryżu do sushi

Nie każdy ryż nadaje się do sushi. Tradycyjne sushi przygotowywane jest z ryżu uprawianego głównie w Japonii, którego eksport jest stosunkowo niewielki. Z tego względu japoński ryż zastępowany jest ryżem uprawianym w Kalifornii – ryż Calrose od wielu dziesięcioleci stanowi najlepszą alternatywę dla tradycyjnych odmian japońskiego ryżu i jest doceniany przez szefów kuchni na całym świecie.

Ryż do sushi musi spełniać odpowiednie kryteria. Najważniejsze z nich to:

  • wielkość ziaren – do przygotowania sushi wykorzystywany jest ryż krótkoziarnisty;
  • kształt ziaren – najczęściej jest to ryż o owalnych ziarnach;
  • wysoka zawartość skrobi – dzięki skrobi ryż po ugotowaniu ma odpowiednią lepkość;
  • stopień puszystości;
  • smak – odpowiedni ryż zachowuje swój smak nawet po schłodzeniu.

Powyższe kryteria spełnia jedynie kilka odmian ryżu, czyli m.in.: Koshihikari, Sasanishiki, Akitakomachi, Japonica i Calrose. W Europie do sushi stosuje się także ryż Shinode i Nishiki.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.