Sushi na kartach historii. Dzieje i tradycja

Ryby, ryż i dodatki

 

Japonia jest archipelagiem wysp zlokalizowanych na Oceanie Spokojnym. Świeże ryby i owoce morza są więc od zawsze ważnym składnikiem diety Japończyków. Kolejnym kluczowym elementem kuchni tego kraju jest ryż, który jest podstawą sushi. Pierwsze wzmianki o połączeniu tych składników pochodzą z około 700 roku. Aby móc dłużej przechowywać żywność, Japończycy szukali sposobów na przedłużenie jej świeżości. Ryby nacierano solą, a ryż poddawano fermentacji. W późniejszym czasie proces fermentacji można było pominąć dzięki wynalezieniu octu ryżowego, którego używa się do dziś. Z czasem do potrawy dodawano inne, łatwo dostępne składniki, takie jak grzyby, algi, jajka, warzywa oraz sezam.

 

Kultura spożywania sushi

 

Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Japończycy cieszą się doskonałym zdrowiem i bardzo długim życiem. W przeciwieństwie do europejskiego czy amerykańskiego pośpiechu przygotowywanie posiłków w tradycji japońskiej jest sztuką. Chociaż poszczególne składniki sushi, czyli ryż, prażone wodorosty nori, owoce morza i warzywa są powszechnie dostępne, z ich przyrządzaniem łączy się konkretny rytuał. Składniki należy zwilżyć, ułożyć, zrolować na specjalnej bambusowej macie, następnie pokroić w odpowiedniej wielkości porcje, po czym ułożyć na półmisku i ozdobić niezbędnymi dodatkami – ostrym chrzanem wasabi, sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Samo spożywanie sushi również wymaga odpowiedniego ceremoniału. Do jedzenia używamy wyłącznie pałeczek lub palców, porcje zjadamy w całości i unikamy moczenia całych kawałków w sosie. Tradycyjnie do sushi pija się zieloną herbatę lub sake.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.