Sushi w domu? Z dostawą to możliwe!


Sushi to tradycyjna potrawa japońska, która składa się z gotowanego ryżu przyprawionego octem ryżowym i różnorodnych dodatków. Najczęściej są to kawałki surowych ryb, owoce morza, warzywa i grzyby. Nieodłącznym elementem sushi są również jadalne wodorosty nori znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dzięki nim z organizmu usuwane są toksyczne substancje oraz nadmiar flegmy, niebezpieczne tłuszcze są rozpuszczane, obniża się również stężenie cholesterolu we krwi. Jedzenie sushi w Polsce jeszcze kilka lat temu nie było tak popularne, gdyż ceny zestawów były dość wysokie. Dzisiaj sytuacja wygląda już zupełnie inaczej, sushi podbiło serca Polaków, jego ceny spadły, a nawet pojawiła się możliwość zamawiania tego egzotycznego dania do domu!


Krótka historia sushi

Sushi to potrawa o niezwykle długiej historii. Pierwsze wzmianki o tym daniu pojawiły się już w 718 roku. Japończycy przechowywali złowione przez siebie, wypatroszone i dokładnie oczyszczone ryby słodkowodne w misach wypełnionych wcześniej ugotowanym ryżem. Taka metoda pozwalała na dłuższe utrzymywanie ich świeżości bez konieczności chłodzenia. W wyniku zachodzącej fermentacji ryż stawał się kwaśny. Japończycy jedli go razem z konserwowaną w ten sposób rybą, która była po części surowa, a po części sfermentowana. Ten prosty posiłek stał się prototypem znanego dzisiaj na całym świecie sushi. Od XVIII wieku zarzucono fermentację ryżu na rzecz marynowania go w odpowiedniej ilości octu ryżowego. Do sushi zaczęto dodawać także warzywa, owoce morza, różne sosy i przyprawy. 


Kiedy sushi stało się modne w zachodnim świecie?

Moda na sushi poza Japonią przybrała na sile w XIX wieku, kiedy japońscy imigranci zaczęli osiedlać się w Ameryce Północnej. Japończycy na nowym kontynencie przyrządzali wciąż swoje tradycyjne potrawy, w tym sushi. Delikatnie modyfikowali swoje rodzime przepisy, aby były bardziej dopasowane do amerykańskich gustów kulinarnych. To właśnie wtedy na terenie Kalifornii powstało popularne California Roll, które składa się z ogórka, awokado oraz krabowego mięsa lub paluszków surimi. 

Tak skomponowane składniki wpisywały się idealnie w upodobania mieszkańców USA oraz Europy, pozostając ciągle ciekawostką kulinarną. Coraz więcej ludzi przekonywało się do tego dania, które nie tylko cudownie smakuje, ale także ma niezwykle oryginalny i piękny wygląd. Do dzisiaj na całym świecie powstają różnorodne modyfikacje sushi, które nazywane są fushion – sushi. Wykorzystywane są w nich lokalne składniki z różnych rejonów, dlatego można spotkać sushi np. z marynowaną dynią, czy nawet nutellą!


Dlaczego warto zamówić sushi do domu?

Jeżeli masz ochotę spróbować orientalnego smaku sushi, ale nie masz nastroju na wizytę w restauracji, idealnym rozwiązaniem jest zamówienie go do domu. W ten sposób można rozkoszować się poezją japońskich smaków we własnym zaciszu domowym! Wszystkie składniki używane do przygotowania sushi w naszej restauracji są świeże, a samo danie jest przyrządzane z poszanowaniem wielowiekowej tradycji, tylko według oryginalnych receptur. Pracujący u nas Sushi Masterzy są doświadczeni, co odzwierciedlają zdobywane przez nich wielokrotnie nagrody. Sushi w domu to doskonały pomysł na cudowną randkę, obiad z przyjaciółmi albo rodzinny posiłek!

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.