Sztuka jedzenia sushi. Zasady savoir-vivre'u

Jedzenie sushi nie jest jedynie wyjątkowym doznaniem kulinarnym. To także rytuał z wielowiekową historią, który warto lepiej poznać. Jedząc sushi w domu, możemy pozwolić sobie na pewne ustępstwa od przyjętej etykiety kulinarnej. W towarzystwie lepiej unikać potknięć, bo mogą nas one zniechęcić do smaku tej wyjątkowej potrawy. Wyjaśniamy, jakie zasady savoir-vivre'u powinien znać każdy wielbiciel sushi.

Co warto wiedzieć o tradycji jedzenia sushi?

Jedzenie sushi ma na celu coś więcej niż jedynie zadbanie o nasze kubki smakowe i zabicie głodu. Sushi to wielowiekowa tradycja, która nie wiąże się tylko z codzienną rutyną spożywania posiłków. Posiłek składający się z surowej ryby, owoców morza, alg wyselekcjonowanego ryżu i innych dodatków ma smakować oraz cieszyć oko, a także skłaniać do poznania prawdy i osiągnięcia wewnętrznego spokoju. Sushi różni się m.in. ze względu na porę roku, w jakiej jest serwowane. Zachwyca idealną formą i kolorami, urzeka różnorodnością oraz zapewnia wyjątkowe doznania smakowe, jednak tylko wówczas, gdy mamy do czynienia z oryginalną kuchnią japońską, a nie spolszczoną wersją „sushi” z supermarketu.

Zasady savoir-vivre'u podczas jedzenia sushi

Będąc w japońskiej restauracji, która serwuje sushi, powinniśmy przestrzegać zasad etykiety. Jest to związane z szacunkiem dla innej kultury i wielowiekowej tradycji; ma też wpływ na nasze samopoczucie podczas posiłku. Zasady savoir-vivre'u w przypadku jedzenia sushi obejmują nie tylko dobre maniery przy stole. Warto wiedzieć, że nie powinniśmy m.in. otaczać się zbyt intensywnym zapachem perfum, co często praktykujemy oraz zachowywać się elegancko, jak na osoby kulturalne przystało i nie wymachiwać rękami lub pałeczkami.

Sushi możemy jeść rękami i nie jest to postrzegane jako brak kultury i złe zachowanie przy stole. Możemy też sięgać po sushi pałeczkami, jeżeli umiemy się nimi sprawnie posługiwać. W Japonii z pałeczek podczas jedzenia sushi częściej korzystają kobiety. Jeżeli jemy sushi bez pomocy pałeczek, powinniśmy mieć możliwość oczyszczenia dłoni - w tym celu służy m.in. podawany nam mokry ręcznik na początku posiłku oraz strumyk, po którym pływają talerze z sushi.

Ważną zasadą, która jest częścią etykiety sushi, jest sposób spożywania posiłku. I tutaj różnimy się od Azjatów, bo w naszej kulturze za eleganckie uważa się jedzenie małymi kęsami. Sushi spożywamy w całości, szeroko otwierając usta. Talerz, na którym jedliśmy, powinien być czysty.

Co jeszcze warto wiedzieć o jedzeniu sushi? Sięgamy najpierw po sushi, które owinięte jest wodorostami, dzięki czemu nie staną się one kruche, co mogłoby spowodować problemy podczas posiłku. Absolutnie nie powinniśmy robić „mieszanki wybuchowej” z sosu sojowego i wasabi! Pomiędzy kęsami trzeba odświeżyć kubki smakowe, sięgając po marynowany imbir.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.